Фондацията на името на незабравимия за много казанлъчани и хора от други градове Васил Самарски е учредена с идеята: създаденото от него в сферата на културата и изкуството да продължи да се развива и светлата му памет да бъде съхранена за поколенията.

Фондация „Васил Самарски“ е официално регистрирана на 3 ноември 2021 г. в негова памет само няколко месеца след 19 май, когато животът му  бе прекъснат от безпощадния ковид.

Фондацията се фокусира върху подкрепата на таланти от сценичните изкуства, както и осъществяване на културни проекти.

Мотото на Фондацията е „Паля светлината за теб“. То е почерпано от последния пост на Самарски във Фейсбук, в навечерието на Великден 2021 г., в който той написа:

„ЗАЩОТО СВЕТЛИНАТА ВИНАГИ ИЗГАРЯ ТЪМНИНАТА! ЗАЩОТО И В ТЪМНИНАТА СВЕТЛИНКАТА ЩЕ ПРОСВЕТНЕ ЗА ДА УСЕТИШ, ВИДИШ ИЛИ ПОЧУВСТВАШ ИСТИНАТА. ВАЖНО Е ДА ИМА КОЙ ДА Я ЗАПАЛИ ЗА ТЕБ!

Целите на Фондация „Васил Самарски“, със седалище в Казанлък, са да осъществява дейности за подпомагане и развитие на сценичните изкуства; за откриване и подпомагане на млади таланти в областта на театралното изкуство; за създаване на подходяща среда, в която да се развиват и творят хора на сценичното изкуство от всякакви възрасти; за подпомагане на различни проекти и програми в областта на образованието и изкуството; за стимулиране на свободния обмен на идеи и знания в национален и международен план; за международно сътрудничество в сферата на сценичните изкуства.

Своите цели Фондация „Васил Самарски“ осъществява чрез сътрудничество със сходни организации, фондации, институти, включително държавна и общинска администрация, с експерти в страната и чужбина; чрез законодателно регламентиране и популяризиране на тази дейност; чрез учредяване на стипендии и награди за учащи в средни и висши учебни заведения.

Фондация „Васил Самарски“ се ръководи от Настоятелство, определено в учредителния акт.

Членове на Настоятелството са:

сестрата на Васил Самарски - Славка Самарска - управител

Мария Рашкова

Антония Драганова

Теодора Иванова

Веска Кирилова

Румяна Друмева

Иван Димов