1 година без Васил Самарски

На 19 май 2021 г. Васил Самарски тръгна към другите измерения телом, но остави не само духа си, а направеното от него за Казанлък и не само.

Създателят на едно от първите частни радиа в България и единственото, оцеляло вече 30 години – Радио „Вис виталис“, не бе пощаден от вероломния ковид едва на 51 години.

След себе си остави Медийна група „Вис виталис“, Театър „Любомир Кабакчиев“ в Казанлък, чийто създател и пръв директор беше, Първият електронен общински съвет в Република България, който работи и до днес и чийто двигател за създаването му бе именно Васил Самарски, бидейки председател на Общинския съвет в Казанлък (2003-2011г.). Той и към момента е най-дългогодишният председател на най-голямото читалище у нас Народно читалище „Искра 1860“ в Казанлък – четвърт век управляваше самодейността и реализираше проекти.

Самарски бе несменяем член на Управителния съвет на Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори, член на Националната комисия за етика в електронните медии в България.

В последните две години от живота си Васил Самарски бе част от ръководния екип на БСТВ, автор и водещ на телевизионното предаване, съветник в политическия кабинет на председателя на БСП в София, шеф на пресцентъра на партията.

Васил Самарски е автор на редица законодателни инициативи. Автор е и на редица наредби за регионално развитие, на множество инициативи и кампании в полза на местната общност в община Казанлък.
Часове преди неслучилия му се рожден ден на 4 ноември 2021 г. бе регистрирана Фондация „Васил Самарски“ по идея на неговата сестра – Славка. Фондацията цели да запази светлата му памет и да продължи да развива създаденото от него в културата и изкуството.
Васил Самарски бе един от най-достойните и авторитетни граждани на град Казанлък, с изключителен принос за неговото развитие. Със своята невероятна инициативност, безпогрешен усет и находчивост, с високата си отговорност и гражданска активност, Самарски бе приживе признат за емблематична и неповторима личност. Той създаде Медийна група, която години наред е институция в региона, създаде екипи, които увличаше след себе си и креативните си идеи и каузи. Създаде хора и им даде шансове и доверието си, с изключителните си способности на комуникатор привличаше към себе си многобройни приятели от целия социален спектър, откриваше неординарни хора и подкрепяше нестандартни инициативи.
Фондация „Васил Самарски“ се фокусира върху подкрепата на таланти от сценичните изкуства, както и осъществяване на културни проекти.

Мотото на Фондацията е „Паля светлината за теб“. То е почерпано от последния пост на Самарски във Фейсбук, в навечерието на Великден 2021 г., в който той написа:

„ЗАЩОТО СВЕТЛИНАТА ВИНАГИ ИЗГАРЯ ТЪМНИНАТА! ЗАЩОТО И В ТЪМНИНАТА СВЕТЛИНКАТА ЩЕ ПРОСВЕТНЕ ЗА ДА УСЕТИШ, ВИДИШ ИЛИ ПОЧУВСТВАШ ИСТИНАТА. ВАЖНО Е ДА ИМА КОЙ ДА Я ЗАПАЛИ ЗА ТЕБ!“

Днес, година след физическата му смърт, помним, почитаме, покланяме се и продължаваме по пътя, който Васил Самарски трасира, за да запазим и развием създаденото от него.

Фондация „Васил самарски“