Зорница Кюркчиева от НАТФИЗ е първият стипендиант на Фондация “Васил Самарски“

23-годишната студентка от специалността „Актьорство за драматичен театър“ на НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ Зорница Петрова Кюркчиева получава еднократната стипендия за 2022 г. от Фондация „Васил Самарски“. 
Зорница се обучава в класа на проф. Пламен Марков. Второкурсничката е отличничка и има успех от предходната година 5,83. Бъдещата актриса е от София и участва в конкурса на Фондация „Васил Самарски“ с два материала "Лодка в гората" на Николай Хайтов и "Сцени от един семеен живот" на Ингмар Бергман.
За първа година след проведен конкурс с кандидати от НАТФИЗ, Нов български университет и Пловдивския университет, Фондация „Васил Самарски“ присъди паричната стипендия в размер на 2 000 лева на студент. Стипендията е учредена през 2022 г. и ще бъде ежегодна. Всяка година носителят на стипендията ще бъде обявяван на 4 ноември – рожденият ден на патрона на фондацията Васил Самарски. 
Със стипендията на името на основателя на казанлъшкия театър „Любомир Кабакчиев“ фондацията цели да подпомогне финансово развитието на творческия потенциал на студенти и да съдейства за развитието на новото поколение в театралното изкуство.
Конкурсът се проведе онлайн и беше журиран от 3-членен състав: популярният и обичан актьор Веселин Плачков, който е и директор на Театър „Любомир Кабакчиев“ в Казанлък, сценографът Кънчо Касабов - преподавател в Националната гимназия за сценични и екранни изкуства в Пловдив и в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство и народната артистка на Русия проф. Наталия Дроздова - художествен ръководител на Театър „Колесо“ в Толияти.
Журито посочи носителя на стипендията в навечерието на първия рожден ден на Фондация „Васил Самарски“.
Васил Самарски е създател и пръв директор на Театър „Любомир Кабакчиев“ в Казанлък.
Фондацията на името на незабравимия за много казанлъчани и хора от други градове Васил Самарски бе учредена с идеята създаденото от него в сферата на културата и изкуството да продължи да се развива и светлата му памет да бъде съхранена за поколенията.
Фондация „Васил Самарски“ е официално регистрирана на 3 ноември 2021 г. в негова памет само няколко месеца след 19 май, когато ковид прекъсна живота му едва на 51-годишна възраст. Фондацията се фокусира върху подкрепата на таланти от сценичните изкуства, както и осъществяване на културни проекти.
Мотото на Фондацията е „Паля светлината за теб“ – извадка от последния пост във Фейсбук на Васил Самарски от нощта срещу Великден миналата година.

Линк към видеото, с което Зорница Кюркчиева кандидатства за стипендията:
https://www.youtube.com/watch?v=2SMeIED-4Ck

Повече информация за НПО и патрона й може да бъде намерена на сайта на Фондацията: https://vasilsamarski.bg/index.html