Първият стипендиант на Фондация „Васил Самарски“ Зорница Кюркчиева получи чека си в НАТФИЗ

Актрисата Зорница Кюркчиева получи удостоверението си като стипендиант №1 на Фондация „Васил Самарски“ и банков превод от 2 000 лева. Тя се класира първа на конкурса на неправителствената организация за еднократна годишна подкрепа за млади актьори.
В Деня на християнското семейство деканът на Факултета „Сценични изкуства“ на НАТФИЗ проф. д-р Пенко Господинов стана символичен домакин на връчването на стипендията. Професорът поздрави с „Добре дошли“ представителите на фондацията и изрази удовлетворение, че възпитаник на НАТФИЗ получава първата финансова помощ.
В присъствието на класа на проф. Пламен Марков, в който се обучава и Зорница Кюркчиева, нейните близки и приятели актрисата получи плакет от Фондация „Васил Самарски“, връчен й от сестрата на патрона на фондацията Славка Самарска в Камерната зала на НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ на 21 ноември. Самарска пожела успех на студентката и прикани колегите й догодина също да участват в конкурса.
Второкурсничката Зорница Кюркчиева благодари на Фондацията под аплодисментите на публиката. Изказа и благодарност на проф.Марков – прекият й ментор на сцената. Младата актриса посочи, че ще оправдае доверието и на фондацията, и на Театралната академия.  Първи на сцената поздрави Зорница художественият ръководител на нейния клас проф. Пламен Марков. „Аз съм много щастлив, че сте избрали изключително подходящ кандидат и се надявам, че ръкоплясканията на нейните колеги ще го докажат“.
Благодарност от името на фондацията към домакините от НАТФИЗ изказа Антония Драганова от Управителния съвет на неправителствената организация. Тя отбеляза задоволството на целия Управителен съвет, че точно в Деня на християнското семейство фондацията се сдоби с първия си стипендиант от бъдещата голяма фамилия от талантливи млади актьори, които ще бъдат ежегодно подкрепяни финансово в професионалния им път.

Видео от връчването на стипендията:
 

 


За първа година Фондация „Васил Самарски“ присъди парична стипендия в размер на 2 000 лева на студент от специалността „Актьорско майсторство“, обучаващ се в българско висше училище, след конкурс. Стипендията щ е ежегодна и ще подкрепя студенти с постижения.
Цел на конкурса е да издири и подпомогне финансово развитието на творческия потенциал на студенти и да съдейства за просперитета на новото поколение в театралното изкуство.

Конкурсът се проведе онлайн и бе журиран от изтъкнати професионалисти. Крайният срок за участие всяка година ще е 25 октомври, а обявяването на избраника - на 4 ноември, рожденият ден на патрона на Фондацията.

Васил Самарски е създател и пръв директор на Театър „Любомир Кабакчиев“ в Казанлък.

Фондацията на името на незабравимия за много казанлъчани и хора от други градове Васил Самарски бе учредена с идеята създаденото от него в сферата на културата и изкуството да продължи да се развива и светлата му памет да бъде съхранена за поколенията.

Фондация „Васил Самарски“ е официално регистрирана на 3 ноември 2021 г. в негова памет само няколко месеца след 19 май, когато животът му  бе прекъснат от безпощадния ковид едва на 51 години.

Фондацията се фокусира върху подкрепата на таланти от сценичните изкуства, както и осъществяване на културни проекти.

Мотото на Фондацията е „Паля светлината за теб“.

Повече информация може да бъде намерена на сайта на Фондацията:

https://vasilsamarski.bg/index.html