Пловдивската поетеса Виделина Гандева посвети литературно соаре на Васил Самарски

На литературно соаре събра приятели, ценители на мерената реч и творци пловдивчанката Виделина Гандева. Вечерното рандеву в Града под тепетата бе втората премиера на дебютната й стихосбирка „Вибрации“ и бе посветено на Васил Самарски.
Виделина Гандева – актриса, специалист в сферата на културата и туризма, общественик и творец в Пловдив сподели с публиката, с която по нейно признание „вибрира“ на едни честоти, свои стихове от първото си томче с лирика. Специалното посвещение на вечерта бе на Васил Самарски. Виделина и Васил са съученици от Националното училище за сценични кадри, от първата си среща в пловдивското школо стават близки приятели, а привързаността им и истинската дружба продължава повече от 35 години до внезапната смърт на Самарски през миналата година, когато коварният ковид прекъсна живота му.
Името на стихосбирката „Вибрации“ е своебразното кредо на авторката и е поетичен израз на философията на Виделина, че поезията е едно от онези изкуства, които имат терапевтичен ефект върху съзнанието. От онези изкуства, които докосват струните на душевността и физиката чрез звуковите вибрации. А е доказано, че звукът влияе на мозъка ни. Актрисата и писател използва именно гласа си като инструмент на мелодията, но чрез слово, вплитайки го с артистично поднасяне на всеки стих.
Музиката е неизменна част от представянията на творчеството на Виделина Гандева, затова и тази вечер тя съпровождаше лириката. Певицата Денислава Станева изпълни няколко песни, които са по стихове на поетесата.
Журналистката Паулина Гегова и съученикът на Виделина от гимназията Димитър се включиха в соарето с рецитации от нейното творчество. Поетесата получи от сестрата на Васил Самарски – Славка, цветя, плакет и благодарствен адрес от Фондация „Васил Самарски“. На сво ред авторката даде автограф на казанлъчани, присъствали на литературната среща в Art Club N'Joy в Пловдив. Стихосбирката „Вибрации“ излезе под шапката на издателство „Буквите“, като част от проекта „Искам нещо да ти разкажа“ на пловдивското Сдружение „K-Turn“ с председател хореографа и културен мениджър Мариана Ангелова. Книгата е издадена с финансовата подкрепа на Национален фонд Култура, по „Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации“.


https://www.youtube.com/watch?v=bwdYze7awS8&fbclid=IwAR1y2N1FUdIopEjCmC2i2HCsswi4kA_VsFOm1W2v97wWwY76yE4PSFlUDdY