ЗА ВАСИЛ САМАРСКИ

Васил Самарски бе един от най-достойните и авторитетни граждани на град Казанлък, с изключителен принос за неговото развитие.

Със своята невероятна инициативност, безпогрешен усет и находчивост, с високата си отговорност и гражданска активност, Самарски бе приживе признат за емблематична и неповторима личност.

Роден е на 4 ноември 1969 г. в Казанлък. Завършил е Специализираното художествено училище за сценични кадри в гр. Пловдив и УНСС, София – специалност „Икономика и управление на индустрията“.

Той бе Председател на Общинския съвет в Казанлък: мандат 2003 – 2007 г. и мандат 2007 – 2011 г. По негова инициатива на 7 май 2008 г. стартира Първият електронен общински съвет в Република България. По негова инициатива бе изработена и приета от Общинския съвет Общинската програма „Живот и реализация на младите хора в община Казанлък“.                                                                        Като член на Управителния съвет на Националната асоциация на председателите на общински съвети в България, Самарски е автор на редица законодателни инициативи. Автор е и на редица наредби за регионално развитие, на множество инициативи и кампании в полза на местната общност в община Казанлък.

Съавтор е на два учебника на УНСС по бизнес-планиране. Васил Самарски е дългогодишен председател на НЧ „Искра“, създател на радио „Вис виталис“, създател и пръв директор на Театър „Любомир Кабакчиев“ в Казанлък, несменяем член на Управителния съвет на Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори, член на Националната комисия за етика в електронните медии в България.

В последните две години от живота си Васил Самарски бе част от ръководния екип на БСТВ, автор и водещ на телевизионното предаване „Местно време в българските общини“, съветник в политическия кабинет на председателя на БСП в София, шеф на пресцентъра на партията.